En oas efter vägen

En oas efter vägen

Anders Forslund

Lögdövägen, Bergeforsen

Redan när jag svänger in på den slingrande grusvägen mellan Lunde och Lögdö så går min kropp och själ in i ett annat läge.

Och många som kommer till mig berättar att de är med om exakt samma sak. Faktum är att jag vet flera personer som använder Lögdövägen som mental avkoppling, ett sätt att rensa skallen.

Lögdövägen kallas i folkmun för Krokjala. Namnet syftar på något som är krokigt. Det är just korkigheten och känslan av att vara på väg mot en oas kantad av naturen och lugnet som gör att jag vill dela med mig av denna del av Timrå. 

Vägen är kantad av hästhagar och gröna fällt fyllda av maskrosor i full blom. Här surrar bin och humlor och björkarna susar. Det känns nästan som introt till filmen Änglagård. Och när jag första gången kom hit, till det som idag är min gård, ville jag inte åka härifrån. Nästan vart som helst kan du stanna upp och stå mitt upp i en prunkande natur med dofter och känslor som påminner om klassiska barndoms filmer. 

Min gård är en oas efter Krokjala. Marken sträcker sig från vägen ända ner till sjön. Här kan jag simma rakt över till den klassiska badstranden Lögdösjön och gå upp på stranden för en kort vila innan jag simmar tillbaka. Ett otroligt stort lyx i vardagen. Utanför mitt köksfönster betar hästarna i hagen. 

Krokjala är en historisk väg som ibland annat eder fram till den gamla masugnen Lögdö Bruk. Bruket bygder redan 1685 och idag finns fina rester av masugnen kvar. Samhället som växte upp kring bruket var till stor del självförsörjande. Herrgården och kyrkan finn kvar och är väldigt populära för bröllop, dop och fester. 

Varmt välkommen till Krokjala och Lögdö för att fylla på lugnet!

From Timrå With Love