Söråker och Lillis i mitt hjärta

Söråker och Lillis i mitt hjärta

Ann-Marie Stålgren

Söråker

För drygt 20 år sedan tog jag mina första steg i Söråker. Då kom jag som nykär 29-åring från Haninge, Stockholm, för att träffa Lillis, som jag nu är gift med sedan 17 år. Det var inte bara henne som jag föll ”pladask” för utan även samhället Söråker. Gatu-terrasserna ner mot Klingerfjärden som blir till vackra platåer med hus och oaser av trädgårdar samt den grönskande lägdan i augustiprakten, fick mig nästan att tappa andan. Inte blev det sämre då Klingerfjärdens vatten glittrade inbjudande av solblänket.
Redan den dagen visste jag att ”här vill jag bo”, även om Lillis och jag inte skulle bli ett par så kom Söråker rakt in i hjärtat på mig direkt.
Att gå och handla blev även det en ny upplevelse för mig. Där i kassakön träffade jag söråkersborna som var så generösa med att samtala med mig. Inte fanns det brådskan som i Stockholm och här ser vi varandra i ögonen. De vardagliga samtalen med grannen eller den okända personen i kassakön eller på strandpromenaden är så naturligt här och en självklarhet. Det älskar jag!
Än idag är jag så fascinerad över hur vackert det är här i Söråker. Strandpromenaden är min absoluta favoritplats och där går jag så ofta jag kan, och kameran är självklart alltid med. Tyvärr kan jag inte gå ute vintertid med rollatorn men då är utsikten från vår altan min räddning. Den vidsträckta vyn ner mot Klingerfjärden som breder ut sig framför mig och jag kan se ända bort till Skönviksbacken. Så mäktigt!! Varje dag är det en ynnest att få se detta vackra och följa skiftningarna i ljus, väderlek och årstid under dygnets alla timmar. Hur lång än vintern är så har jag detta, min altanvy, att njuta av. Samt grannar och söråkersbor som kommer förbi för samtal och assistans, om så behövs.
Jag vet ingen bättre plats än Söråker att bo i. Här finns allt som förgyller mina vardag, varje dag. Naturen inpå knuten och underbara människor.

Ja, Lillis och jag fann varandra direkt med och kärleken blomstrar fortfarande efter 20 år tillsammans. Vi har gått igenom så otroligt mycket tillsammans under dessa år då min rygg ”satt stora käppar i hjulen” för oss. År av sängliggande, sjukhusvistelser, operationer och även boende på Hagalid så har vår kärlek till varandra stärkts för var dag.
Livet är fantastiskt att bo med henne här i Söråker!

From Timrå With Love